2022. dec 12.

Eszközök használata az önvédelem során - 1. rész

írta: Kalicz László
Eszközök használata az önvédelem során - 1. rész

Az önvédelem és a sport két különböző fogalom. Ebben a bejegyzésben elsősorban arról írok, ami az utcán történhet, nem pedig edzőteremi viszonyok között Számos harcművészet tanítja a különböző eszközök használatát, ám most nekünk más szemszögből kell néznünk ezeket a tanításokat. Az önvédelemben a fegyver szó nem feltétlen a klasszikus értelemben vett fegyvert jelenti. (kés, pisztoly, kard vagy más, egyéb keleti tradicionális fegyverek). Az önvédelemben a fegyver, vagy inkább helyesebben eszköz szó azt jelenti, amit épp a környezetedben megtalálsz, vagy épp magadnál tartasz és alkalmazni tudod a veszélyhelyzet elhárítására. A hétköznapokban nem jellemző, hogy pisztolyt, kést, netán kardot esetleg nunchaku-t tarts magadnál. Ezért a feladatod az, hogy tanuld meg fegyverként használni azokat az eszközöket, amelyek nálad vannak, vagy amiket a közvetlen környezetedben megtalálsz! Nincs az a tárgy vagy eszköz, ami éles helyzetben ne lenne használható fegyverként. A következőkben részletezem, hogy a nők milyen eszközöket használhatnak fel a védekezésre.

Mi használható fel eszközként a támadás elhárítására?

  • Nézz szét, hogy mi található a közvetlen környezetedben! Ha kell, kapj fel egy botot, egy követ vagy akár egy marék földet, homokot!

  • Mi van a kezedben? Mi van nálad? Egy táska, egy szatyor, egy kézben tartott könyv kiválóan alkalmazható védésre, vagy támadó technika végrehajtására.

  • Használd a zsebedben lévő tárgyakat! Aprópénz, kulcscsomó, a mobil telefonod is okozhat sérülést, ha a támadó arcába vágod, vagy marokra fogva megütöd vele!

  • Ha van a kezedben, vagy a derekadra kötve pulóver, egy könnyű kabát, kiválóan alkalmas ütések, eszközös támadások elhárítására, de zavarásként a támadó arcába dobva kitűnő fegyver is lehet.

  • Kiváló ütőfegyverként használhatod a cipőd is, ha van lehetőséged a kezedbe venni!

Szólj hozzá