2022. dec 24.

Önvédelmi eszközök: a gázpisztoly

írta: Kalicz László
Önvédelmi eszközök: a gázpisztoly

A gáz-riasztó pisztolyok Magyarországon 2004 óta szabadon vásárolhatóak, engedély nélkül. Feltétel kizárólag a 18. életév betöltése. Viselése (rejtve) azonban engedélyköteles, 2000.- Ft. közigazgatási illeték ellenében kiváltható. A gázpisztoly jellemzője, hogy szilárd alapanyagú lövedék kilövésére képtelen, mivel a cső és a töltőűr nincs egy vonalban. Létezik revolverező és öntöltő típus is. (A revolverező azt jelenti, hogy az első lövést követően a 2. és az összes további lőszer a töltőűrbe kerül, tehát az elsütőbillenytű elszorítását követően nem kell újra a szánt külön felhúzni, a pisztoly autómatikusan elvégzi azt. Az öntöltőnél minden egyes lövés után nekünk kell manuálisan a szán hátrahúzásával "tűzkész" állapotba helyezni, azaz a következő lőszert a tárból a töltőűrbe juttatni.) Önvédelmi fegyverként nagyon népszerű a forgótáras pisztoly, de sokan vásárolják a klasszikus szekrénytáras változatokat is. Női önvédelemnél fontos szempont a méret és a súly, nem csak a rejthetőség miatt, hanem a könnyű kezelhetőség miatt is. 

Két féle lőszerrel vásárolhatjuk meg ezeket az eszközöket. van a riasztó, ami csak hangot ad, (durran, mint egy "éles" fegyver, és van a gázt kilövő, ami a támadó orr-nyálkahártyáját ingerli, a szemet, (esetleg a bőrt csípi). 

Előnyei: már megjelenésében is visszatartó lehet, némelyik változata megszólalásig hasonlít az "éles" testvérére. Nagyobb távolságról is alkalmazható, mint egy sima gázspray. Közelharc eszközeként is kiválóan használható. 

Hátrányai: Nem olcsó, az egyszerűbb változatok is 30.000 Ft. felett kezdődnek. Viselése engedélyköteles. (A Rendőrségen kiváltható). Viselés esetén további kiegészítőket kell vásárolni. (Pisztolytáska, amelynek több praktikus változata is létezik.) A lőszereket külön kell megvásárolni. Alkalmazása szakértelmet és begyakorlást igényel. (a hirtelen előrántás, tűzkésszé tétel és lövés leadása) Rendszeres karbantartást igényel. Fontos a kifejezetten személyre választott eszköz beszerzése. (Túl nagy, vagy kicsi, jobbos, balos markolatú, nehéz, stb.) 

Szólj hozzá