Önvédelmi praktikák, tanácsok, hogy ne légy áldozat!

Önvédelem mindenkinek

Iratkozzatok fel a hírlevélre!

A szolgáltatás további bővítése érdekében hírlevelet is készítünk. Nem kell megijedned: heti maximum egy levelet kapsz majd tőlünk, telis-tele hasznos információkkal. A feliratkozást az alábbi linken tudod megtenni: 

https://listamester.hu/forms/fe/1/0/7/4/10742.html?fbclid=IwAR3lPzDqgNoOub3C7auZb5wbMloNPvFuYNmHlEBMPBA-xVasHAL95LkikCY

Támadható pontok a felsőtesten - 2. rész, támadható pontok az alsó testen

A vesék: a test hátulsó részén, a csípő fölött, kissé oldalt elhelyezkedő sokk-szerv. Megtámadásuk a rendkívül erős fájdalom hatására sokkot, eszméletvesztést, de akár halált is okozhat! Ütő és rúgó technikákkal egyaránt támadható. Érzékenysége miatt kis erejű támadásra is nagy fájdalom-érzettel reagál.

A gerincoszlop: a test hátulján, középen helyezkedik el. Sérülékeny, hiszen ez tartja a tested és benne futnak az idegek, amelyek az agyba közvetítik az ingereket. A csigolyákra mért támadások nagyon erős fájdalommal járnak. Okozhatunk vele azonban bénulást és halált is. Támadható ütésekkel és rúgásokkal egyaránt.

A nyakcsigolya, tarkó: a gerincoszlop felső vége elvékonyodott csigolyái, mely rendkívül sérülékenyek! Nagyon veszélyes, könnyen halált okozó pont! Okozhatunk vele eszméletvesztést, agyrázkódást, de halált is!

Támadható pontok az alsótesten

Az alsótesten is számos olyan pont helyezkedik el, amelyet könnyen támadhatunk és megfelelően alkalmazva fájdalmat, vagy sérülést tudunk okozni a támadónak. Nézzük meg, hogy melyek ezek a támadható felületek az alsótesten!

Az ágyék: rendkívül érzékeny és sérülékeny felület. Szándékosan használtam az ágyék kifejezést (nem here) hiszen nem csak férfi lehet a támadó (még ha ez ritkábban fordul is elő). Ütésre, rúgásra, nyomásra, esetleg a bőrfelület támadására ugyanolyan rendkívüli érzékenységgel reagál. Támadható kézzel és lábbal egyaránt, ütéssel vagy rúgással, fogással, csípéssel. Nagyon erős fájdalommal, gyakran hányással, eszméletvesztéssel jár.

A lábak: sérülékenyek annak ellenére, hogy viszonylag nagy tömegű izmok helyezkednek el rajtuk. A láb az izomtömeg nagyságától függetlenül sérülékeny. Volt már szó arról, hogy általánosságban hová kell támadni (oda, ahol nem helyezkednek el nagy izomtömegek), így a lábnál ez hangsúlyosan fontos. A combon lévő három izom közötti területet, illetve a térdszalagokat támadjuk! Hiába támadunk az ellenfél combizmára, ha annak erősek a lábai a technikánk hatástalan marad.

Nézzük meg először a leggyakoribb eseteket, miként lehet a lábat hatékonyan támadni:

Rúgással oldalról: a combra tehát nem minden esetben érdemes rúgni, mert lehet, hogy hatástalan marad. Mégis akkor hová támadjunk és legfőképpen hogyan lehet a lábakon fájdalmat okozni? Mivel utcai önvédelemről beszélünk, így valószínűsíthető, hogy cipőt viselünk. A combizmokat a cipő orrával, vagy térddel megrúgva erős fájdalmat okozhatunk a támadónak, de ez arra elég, hogy elmenekülünk, vagy további technikát szükséges alkalmazni. Amennyiben maradunk a köríves rúgásnál, úgy az egyik leghatékonyabb módszer a térdszalagok támadása.

A térdszalagok a térdkalács mindkét oldalán kívül és belül helyezkednek el. Mivel tartó szerepük van, ezért alapállapotban is feszesek. Megrúgásakor – mivel a csontok egy-egy végén helyezkednek el a szalagok végei –összehúzódik és a csontvégek közelednek egymáshoz. Nagyon sérülékeny, könnyen megtalálható és alkalmazható támadási felület.

A sípcsont az egyik legérzékenyebb felülete a lábnak. Nem fedi izom, nagyon sérülésveszélyes. Az ellenfél sípcsontjának a megrúgása nagyon erős fájdalommal jár. Rúghatjuk talppal, sarokkal, vagy a cipő orrával. Nagyon hatékony technika! A másik kiváló módszer a talpél. Mivel a sípcsontot csak egy vékony bőrréteg fedi, a támadó sípcsontját a cipőnk élével fentről lefelé „lenyúzzuk”, amivel rendkívüli fájdalmat tudunk okozni.

A lábfej, Achilles-ín és a boka: a lábfejre taposva szintén időt nyerhetünk a meneküléshez (ha a nők egy magas sarkú cipővel teszik ezt, még hatékonyabb). Hatása erős fájdalom. A bokaizületeket kívülről és belülről egyaránt támadhatjuk rúgással (cipő orra, cipő éle) Ugyanez vonatkozik az Achilles-ínra is. Normál állapotban is feszesek, mivel az ellenfél súlya az inakra nehezedik – hasonlóan mint a térdszalagok –, ezért hatékonyan támadhatóak, erős fájdalmat okozva ezzel a minket megtámadónak.

Támadható pontok a felsőtesten - 1. rész

A felsőtest megtámadása általában az egyik legösztönösebb reakció a védekezéskor. (Sokan nem mernek fejre ütni, félve a hatástól, pedig ez az egyik leghatékonyabb módszer.) Viszont a felsőtest az, ami mindenkinél más és más. Addig, amíg az arcberendezése mindenkinek ugyanolyan (ugyanott van a szeme, az orra, füle, stb.) addig a felsőtest személyenként nagyon eltérő lehet. Van, aki magas, és vékony, van, aki alacsony és köpcös, esetleg kövér, de van, aki nagyon izmos. Ezeknek az embereknek a támadható felületei eltérőek lehetnek. Hiszen a gyomorszáj nagyon fájdalmas és érzékeny, de ha valaki pocakos, nem tudod megtámadni hatékonyan a gyomorszájat takaró zsírréteg miatt. (Hasonlóképpen befolyásoló tényező lehet a vastag ruházat is!) De mondhatnám a lépet, a májat, a veséket, vagy a lengőbordákat is, nem éred el a megfelelő hatást. Tehát ha a felsőtestet támadod, figyeld meg jól az ellenfeled alkatát és csak akkor támadj, ha eléred vele a célod! Ha nem, ne is próbálkozz vele, mert csak felbőszíted a támadódat! Általában szemben fogsz állni az ellenfeleddel, de esetenként előfordulhat, hogy az oldalát, vagy a hátát mutatja feléd, vagy a földre kerültök. Ezért a felsőtest pontjai alatt értem a háton elhelyezkedőeket is, ezekről is írok majd, illetve arról is, hogy ezeket miként, hogyan tudod megtámadni és hatékonyan alkalmazni. A test már nem csak ütéssel, hanem rúgással is támadható (említettem, hogy maximum. gyomor magasságig rúgj) így kitérek ezek alkalmazására is.

Kulcscsont – szegycsont - találkozása: a kulcscsont a szegycsonttal ízesül, viszonylag laza a kapcsolat a két csont között, mert mozog (ahogy veszed a levegőt, a tüdőd tágul, a 2 csont távolodik egymástól) Ennek a pontnak a megütése erős fájdalommal, légzészavarral járhat. Könnyen törik, illetve kiugrik a helyéből. A kulcscsonttörés a tüdőbe fúródott szilánk miatt halált is okozhat! Bármelyik ütőfelületeddel hatékonyan támadhatod. (kivéve az ujjak)

Szegycsont: elölről a bordákat tartja össze. Vékony, hosszú, de rugalmas csont. Megtámadása erős fájdalommal, légzészavarral, eszméletvesztéssel járhat. Törés esetén itt is veszélyeztetett a tüdő! Támadható ugyanazokkal a felületekkel, mint a fent említettek.

Gyomorszáj, napfonat: a bordák íve alatt középen helyezkedik el. Megütése vagy rúgása rendkívül erős fájdalommal jár, de okozhat eszméletvesztést, hányingert, émelygést és intenzív légzészavart is. Támadható ütéssel és rúgással egyaránt.

Lép, máj, lengőbordák: a lépet és a májat (és majd a vesét) együttesen sokk-szerveknek nevezzük. Megtámadásuk intenzív, elviselhetetlenül erős fájdalommal jár, ezért gyakran sokkot okoz. Nagyon erős ütésre, rúgásra ezek a szervek bevérezhetnek, leszakadhatnak, ezáltal maradandó sérülést vagy halált is okozhatnak. A lengőbordák az oldalbordák alatt az izomban helyezkedek el. (Nem kapcsolódnak a szegycsonthoz, innen kapta a „lengő” nevet.) Megtámadása nagyon erős fájdalmat, légzészavart, eszméletvesztést okozhat. Törése intenzív, nagyon erős fájdalommal jár és nehezen gyógyul.

A szívgödör: a mellkas bal oldalán, a szív előtti pont. Megütése éles fájdalommal, légzészavarral jár. Okozhat szívritmuszavart, de nagyon erős támadásra szívleállást is. Bármelyik ütőfelülettel támadható. Minél szélesebb felülettel támadsz, annál intenzívebb hatást tudsz kiváltani. (pl. tenyér, vagy teljes ököl) Női önvédelemben kevésbé javallott, a férfiak mellizmai erősek, nagyon erős ütés kell a hatékony alkalmazáshoz. 

AZ EMBERI TEST LEGSEBEZHETŐBB PONTJAI - 3. RÉSZ

Fülek: a fül szintén egy nagyon érzékeny, fájdalmas pontja a fejnek. A vékony porcok a fülben rendkívül sérülékenyek, fájdalmasak. A fül mögött helyezkedik el az egyensúlyért felelős szervünk. Ennek megtámadása egyensúlyzavart, de akár eszméletvesztést is okozhat. Bármelyik ütő felületünkkel hatékonyan támadható, rendkívül éles fájdalommal reagál fogásra, nyomásra, csavarásra egyaránt.

A halánték: a halánték a koponya legvékonyabb része. Megütése eszméletvesztést, akár halált is okozhat! Edzetlen kézzel itt sem javasolt az ököllel való ütés. Támadj tenyérrel, kézéllel, vagy tenyérsarokkal!

A fejtető (kutacs): a koponya varratokból áll, egy horizontális és egy vertikális varratból. Ezeknek a varratoknak a találkozásánál helyezkedik el a kutacs. Ez az a pont, ami a csecsemőknél még lágy és ahogy öregszünk, úgy csontosodik meg. Viszont ez a pont továbbra is érzékeny marad. Megütése erős fájdalommal, eszméletvesztéssel, agyrázkódással járhat. Ne támadj ököllel, üss tenyérrel, vagy valamelyik nálad lévő eszközzel!

A nyak teljes keresztmetszete: a nyak támadása nagyon veszélyes a sérülékenysége miatt. Elől helyezkedik el a gégefőporc, melynek ütése halálos lehet, vagy fulladást okozhat. Oldalt vannak a nyaki verőerek, ezek érzékeny, fájdalmas pontok, közvetlen a fejet tartó és mozgató inak mellett. Ezeknek a megütése nagyon erős fájdalommal jár, de okozhat eszméletvesztést is! Hátul a nyaknál a koponyába csatlakozik a gerinc. Ennek megtámadása erős fájdalommal eszméletvesztéssel, bénulással, vagy halállal járhat!

Az arccsont: szintén kiütési pont. A kemény csont továbbadja az ütés energiáját az agynak. Erős fájdalommal, eszméletvesztéssel, agyrázkódással járhat a megtámadása! Nem javasolt edzetlen kézzel a kemény felülettel való támadás, üss puhával!

  Az alsó és felső állkapocs találkozása: nagyon érzékeny, erős fájdalommal járó pont, nyomásra, de ütésre is intenzív fájdalommal reagál. Hatása hasonló az arccsontéhoz, vagyis erős fájdalommal, eszméletvesztéssel, agyrázkódással jár! Itt is javasolt a puha felülettel való támadás!

AZ EMBERI TEST LEGSEBEZHETŐBB PONTJAI - 2. RÉSZ

Támadható pontok a fejen - 1. rész

A fej az egyik legsérülékenyebb része az emberi testnek. A fej felelős a test „irányításáért” hiszen a koponyában helyezkedik el az agy, de a fejen található a látásért felelős szervünk is, a szem, vagy a hallás eszköze, a fül. Az egyik leghatásosabban támadható felület.

A szemek: a szemek a látásért felelősek. Rendkívül érzékeny szervek, alkalmazható az ellenfél ártalmatlanná tételére, de csak megzavarására is. A szem felé ütve, rúgva megzavarhatjuk az ellenfelet (ösztönös reakció a szemek becsukása, vagy a fej elfordítása) és ezt kihasználva támadhatunk. Használhatjuk az ártalmatlanná tétel eszközeként is, konkrétan a szemekre mért ütéssel, vagy nyomással. Rendkívül erős fájdalommal, eszméletvesztéssel járhat. Támadható szinte bármelyik felülettel. Éles fájdalmat okoz az ökölütés vagy akár az ujjakkal való szúrás is.

 Az orr: szintén rendkívül érzékeny, fájdalmas pont. Az orr megütésével megzavarhatjuk az ellenfelet (pislogás, könnyezés, a tekintet elfordítása – ezt követően ellentámadás) vagy használhatjuk az ellenfél ártalmatlanná tételére is. Az orr kiütési pont. Erős megütése nem csak nagy fájdalmat, hanem eszméletvesztést is okozhat. Nagyon könnyen törik, az orrtörés nagy fájdalommal, és intenzív vérzéssel jár. Hatékonyan támadható gyakorlatilag bármelyik ütőfelületünkkel. Kerüljük az orr lentről felfelé történő megütését, mert a törött csontok a homloklebenybe fúródva a támadó halálát okozhatják! Ha tehetjük, ne ezt a technikát alkalmazzuk!

Fogmeder, állcsúcs: a fogmeder az orr alatt középen, a száj felett helyezkedik el. Mindkét pont kiütési pont, megtámadása erős fájdalommal, eszméletvesztéssel jár. (A kemény állcsont megütése – mint a Newton-inga - átadja az ütés energiáját a vele szemben lévő – hátul elhelyezkedő – kisagynak, amely eszméletvesztést okoz.) Kemény csont megtámadásáról van szó, így nem javasolt edzetlen kézzel ököllel támadni. Támadj tenyérrel, kézéllel, vagy tenyérsarokkal, hogy a kezedre visszaható erő a lehető legkisebb legyen!

Folyt. köv! 

Az emberi test legsebezhetőbb pontjai - 1. rész

Nem vagyunk egyformák. Vannak köztünk erősebbek és gyengébbek, vannak alacsonyak és magasak, vékonyak és kövérebbek, nők, férfiak, gyerekek, stb. Mind mások, de a hatékony önvédelemhez joga van mindenkinek. Erről szól ez a mostani bejegyzés:  hogyan tudsz hatékonyan ártalmatlanná tenni egy nálad esetleg erősebb, vagy magasabb ellenfelet? Először az elvekről szeretnék beszélni és utána térnék rá konkrétan az emberi test sebezhető pontjaira. Először is le kell szögeznem, hogy önvédelemről beszélünk, tehát a támadás már elkerülhetetlen, neked kell megoldanod azt a szituációt, amelyet az ellenfél teremtett. Sajnos az esetek nyolcvan százalékában ez csak testi kényszerrel megy. Nem célom az erőszak népszerűsítése, azonban ha már másképp nem tudod megvédeni a testi épséged, vagy esetleg az életed, ne habozz megtenni! Az elsődleges szempont, hogy mindig olyan helyre támadj, ahol fáj. Mindig azt keresd, hogy hol és hogyan tudsz a támadódnak fájdalmat okozni ahhoz, hogy szabadulj, és el tudj menekülni a helyszínről!

 Olyan pontokat, támadási felületeket keress, ami biztosan kivitelezhető! Mindig menj 100%-ra! Mint ahogy említettem, nem vagyunk egyformák, a te technikádat - azt, hogy mikor, mivel és hová fogsz támadni - az ellenfél fogja majd meghatározni (Pl. hatékony lehet a gyomorszáj támadása, de ha ellenfelünk kövér, vagy vastag kabátban van, nem fogjuk elérni a kívánt hatást, tehát más helyre kell támadnunk!). 

Folyt. köv. 

Önvédelmi eszközök - ami nálad is megtalálható

Említettem, hogy fel kell használni minden rendelkezésre álló eszközt a védekezéshez, ami nálunk, vagy a környezetünkben megtalálható. Nézzünk meg egy párat ezek közül!

  • A legtöbb nőnél található táska, ami a benne lévő tárgyakkal együtt hatékonyan alkalmazható védekezésre. A táskával blokkolhatjuk a támadó technikáját, de üthetünk is vele. A szíjával fojthatunk, vagy távol tarthatjuk magunktól az ellenfelet. Ne sajnáld a táskád, abból lehet több, életed csak egy van! A táskában több olyan eszköz található, amellyel védekezni, vagy ellentámadni tudunk.
  • A kulcscsomó több funkciós eszköz: a markunkba szorítva egy kulcsot az ujjaink közt kint hagyva kiváló ütő-szúró fegyver, de az ellenfél arcába hajítva a megzavarás kitűnő eszköze is lehet.
  • Dobj aprópénzt a támadó arcába, ezzel megzavarod és időt nyersz a meneküléshez, vagy az ellentámadáshoz!
  • Rúzs, fésű, körömolló, körömcsipesz: mind kiváló szúró-vágóeszköz a támadó megzavarására vagy ártalmatlanná tételére.
  • Ha magas sarkú cipő van rajtad, rúgj, vagy taposs vele! Ha van időd, vedd kézbe és a sarkával üss az ellenfél támadható pontjaira! Fontos: ha magas sarkúban/körömcipőben vagy és menekülsz, rúgd le a lábadról és fuss! Ne cipőben botladozz, mert a támadód könnyen utolérhet!
  • Könnyen beszerezhető, rejtve hordható és szaktudás nélkül is használható pl. a taktikai lámpa, (zseblámpának álcázott ütő-szúró eszköz esetleg sokkoló), ugyanilyen megtalálható már mobil telefon formájában is. 
  • Különböző eszközökbe rejtett pengék (bankkártya, fésű, nadrágszíj, vagy öv, baseball-sapka sildje, stb.) 
  • A támadó elriasztására alkalmas lehet a riasztó, vagy pánikgomb is. (hangos szirénahang, vagy sípolás figyelemfelkeltő és egyben zavaró is lehet.) A támadót megzavarhatja, elíjesztheti, egyben a környezetünk figyelmét felhívhatja, hogy veszélyben vagyunk. 

Mi lehet még nálad, amivel védekezhetsz? Egy esernyő, vagy akár egy összetekert újság, könyv, kalap vagy egy sál…végtelen a lehetőségek tárháza, kizárólag rajtad múlik, hogy mit használsz fel. Ezen kívül felhasználhatsz bármit, ami a környezetedben található: kapj fel egy követ, vagy egy botot, szórj homokot a támadó szemébe, vagy egy kitépett fűcsomót dobj, vagy nyomj az arcába!

Önvédelmi eszközök: a gázpisztoly

A gáz-riasztó pisztolyok Magyarországon 2004 óta szabadon vásárolhatóak, engedély nélkül. Feltétel kizárólag a 18. életév betöltése. Viselése (rejtve) azonban engedélyköteles, 2000.- Ft. közigazgatási illeték ellenében kiváltható. A gázpisztoly jellemzője, hogy szilárd alapanyagú lövedék kilövésére képtelen, mivel a cső és a töltőűr nincs egy vonalban. Létezik revolverező és öntöltő típus is. (A revolverező azt jelenti, hogy az első lövést követően a 2. és az összes további lőszer a töltőűrbe kerül, tehát az elsütőbillenytű elszorítását követően nem kell újra a szánt külön felhúzni, a pisztoly autómatikusan elvégzi azt. Az öntöltőnél minden egyes lövés után nekünk kell manuálisan a szán hátrahúzásával "tűzkész" állapotba helyezni, azaz a következő lőszert a tárból a töltőűrbe juttatni.) Önvédelmi fegyverként nagyon népszerű a forgótáras pisztoly, de sokan vásárolják a klasszikus szekrénytáras változatokat is. Női önvédelemnél fontos szempont a méret és a súly, nem csak a rejthetőség miatt, hanem a könnyű kezelhetőség miatt is. 

Két féle lőszerrel vásárolhatjuk meg ezeket az eszközöket. van a riasztó, ami csak hangot ad, (durran, mint egy "éles" fegyver, és van a gázt kilövő, ami a támadó orr-nyálkahártyáját ingerli, a szemet, (esetleg a bőrt csípi). 

Előnyei: már megjelenésében is visszatartó lehet, némelyik változata megszólalásig hasonlít az "éles" testvérére. Nagyobb távolságról is alkalmazható, mint egy sima gázspray. Közelharc eszközeként is kiválóan használható. 

Hátrányai: Nem olcsó, az egyszerűbb változatok is 30.000 Ft. felett kezdődnek. Viselése engedélyköteles. (A Rendőrségen kiváltható). Viselés esetén további kiegészítőket kell vásárolni. (Pisztolytáska, amelynek több praktikus változata is létezik.) A lőszereket külön kell megvásárolni. Alkalmazása szakértelmet és begyakorlást igényel. (a hirtelen előrántás, tűzkésszé tétel és lövés leadása) Rendszeres karbantartást igényel. Fontos a kifejezetten személyre választott eszköz beszerzése. (Túl nagy, vagy kicsi, jobbos, balos markolatú, nehéz, stb.) 

Önvédelmi eszközök - a kubotan

A taktikai toll, más néven kubotan egy rejtett önvédelmi eszköz. Olyan külsőre, mint egy egyszerű toll, de mind anyagában, mind funkciójában eltér a hagyományos tollaktól.  Ez egy olyan szabadalmaztatott önvédelem eszköz, amit az '60-as években fejlesztettek ki kifejezetten a közelharc céljára.  Gyakorlott kezekben nem csak aláírni lehet vele, hanem közelharcban igen hatékony fegyverré válhat bárki számára. A tompább végével ütést, vagy a megfelelő pontokon  nyomást lehet gyakorolni. A másik vége szúró fegyverként van kialakítva, ráadásul alkalmas üvegtörésre is. A taktikai toll a legtöbb helyen engedélyezett, így akár a farzsebben is hordható, viselhető. 

Előnyei: Olcsó. Kiválóan álcázott eszköz, első ránézésre hagyományos tollnak tűnik. Kicsi súlyra és méretre egyaránt. Könnyen rejthető. Nem igényel különösebb szakértelmet az eszköz használata. Engedély nélkül beszerezhető, viselhető. 

Hátrányai: csak közelharcban alkalmazható, kifejezetten közel kell lenni az ellenfélhez. (Bár gyakorlott kezekben dobóeszközként is használható) 

 

Önvédelmi eszközök - a gázspray

Nézzük meg külön, hogy egyes legálisan tartható (és/vagy) viselhető önvédelmi eszközök milyen előnyökkel, hátrányokkal rendelkeznek. Első körben a gázspray-ról beszélnék. 

1. Olcsó. Pár ezer forintért megvásárolható. Árban itt  is eltérések lehetnek a töltőanyag fajtájától és mennyiségétől fügően. 
2. Könnyű. Súlyra, méretre egyaránt praktikus, kezelhető, könnyen rejthető, hordható, tárolható. 
3. Hatékony. Típusától függően alkalmazható emberre (és/vagy) állatra egyaránt. Rövid távolságon belül részleges vakságot, erős fájdalmat okoz, egyes típusok bőrirritációt is előidézhetnek, függően az egyéni érzékenységtől. 
4. Nem okoz komoly sérülést, viszont harcképtelenné teszi a támadót. 
5. Hangtalan a hajtógáz minimális hangját leszámítva. 
6. Könnyű kezelhetőség, nem igényel szakértelmet. Nem kell célozni, a támadó irányába kell fújni. 
7. 20 gramm alatti töltettömegű eszközök Magyarországon szabadon viselhetőek. 

Hártányai:

1. A hatótávolsága kicsi, közel kell tartózkodni a támadóhoz. 
2. Másokra is hatással lehet, ha a közelben tartózkodnak. 

3. Alkalmazási helyszínek behatároltak. (zárt térben korlátozva, nagyon szűk térben, mint pl. lift - nem alkalmazható)

A paprika töltetű eszközök viselése/alkalmazása Magyarországon  közterületen szabálysértésnek minősülnek. 

süti beállítások módosítása