2022. dec 08.

Fontos kérdések és válaszok

írta: Kalicz László
Fontos kérdések és válaszok

Gyakran merül fel az a kérdés, hogy milyen sérülést tud okozni a nő egy férfinak a támadás elhárítása, a menekülési helyzet megteremtése során. Vannak optimista és pesszimista vélemények egyaránt, én megpróbálom a reálisat bemutatni nektek hamis illúzió-keltés nélkül. Ezek fontos kérdések, mert tisztában kell lenned azzal, hogy mire vagy képes és az egy támadás során mire lehet elég. 

A támadódat nem foglalkoztatja az, hogy veled mi fog történni, így neked sem az ő testi épségével, hanem a sajátodéval kell törődnöd! Ha védekezned kell, legyél gyors, meglepetésszerű és váratlan, technikád határozott és főleg hatékony legyen! A technikád hatékonyságát tekintve három szintre tagolható:

  • A kellemetlenség és megzavarás: A leggyakoribb és a „legkönnyebben” kivitelezhető, célja a támadó megzavarása, figyelmének elterelése, majd a menekülés.

  • fájdalom és kisebb sérülés: A célja hasonló, mint a fent említett, de itt a támadónak fájdalmat, illetve sérülést okozunk. Ilyen lehet a karmolás, vagy a szembe nyúlás, rúgás ágyékra, stb. A támadót sok esetben a helyszínen talált bizonyítékok alapján kutatják fel (például a ruházatból származó szálak, vér, szövetminták, stb.), így a támadón ejtett sérülés nagyban segíti az azonosítást és a bizonyítási eljárást.

  • orvosi ellátásra szoruló sérülés: Egy nő is tud a férfinak komoly, akár életveszélyes sérülést okozni. Fontos szabály: ha sérülést okoztál, előbb menekülj, majd -ha biztonságos helyen vagy -hívd a mentőt és a rendőrséget!

Milyen eszközöket tudsz használni a védekezés során?

  • A legtöbbnőnél található táska, ami a benne lévő tárgyakkal együtt hatékonyan alkalmazható védekezésre. A táskával blokkolhatjuk a támadó technikáját, de üthetünk is vele. A szíjával fojthatunk, vagy távol tarthatjuk magunktól az ellenfelet. Ne sajnáld a táskád, abból lehet több, életed csak egy van! A táskában több olyan eszköz található, amellyel védekezni, vagy ellentámadni tudunk.

  • A kulcscsomó több funkciós eszköz: a markunkba szorítva egy kulcsot az ujjaink közt kint hagyva kiváló ütő-szúró fegyver, de az ellenfél arcába hajítva a megzavarás kitűnőeszköze is lehet.

  • Dobj aprópénzt a támadó arcába, ezzel megzavarod és időt nyersz a meneküléshez, vagy az ellentámadáshoz!

  • Rúzs, fésű, körömolló, körömcsipesz: mind kiváló szúró-vágóeszköz a támadó megzavarására vagy ártalmatlanná tételére.

  • Ha magas sarkú cipő van rajtad, rúgj, vagy taposs vele! Ha van időd, vedd kézbe és a sarkával üss az ellenfél támadható pontjaira! Fontos: ha magas sarkúban/körömcipőben vagy és menekülsz, rúgd le a lábadról és fuss! Ne cipőben botladozz, mert a támadód könnyen utolérhet!

Mi lehet még nálad, amivel védekezhetsz? Egy esernyő, vagy akár egy összetekert újság, könyv, kalap vagy egy sál…végtelen a lehetőségek tárháza, kizárólag rajtad múlik, hogy mit használsz fel. Ezen kívül felhasználhatsz bármit, ami a környezetedben található: kapj fel egy követ, vagy egy botot, szórj homokot a támadó szemébe, vagy egy kitépett fűcsomót dobj, vagy nyomj az arcába!

Szólj hozzá