2022. dec 09.

Mi történik, ha követ valaki?

írta: Kalicz László
Mi történik, ha követ valaki?

Nagyon kiszolgáltatott érzés, amikor valaki egyedül egy kietlen utcán, esetleg sötétben azt tapasztalja, hogy valaki „követi”, vagy lépéseket hall maga mögött. Ezért fel kell készülni erre is, illetve meg kell tanulni azt, hogy hogyan viselkedjünk, hogyan reagáljunk. Szedjünk össze egy pár szabályt, amelyeket érdemes betartani abban az esetben, amennyiben lépteket hallunk magunk mögött!

  • Az első, hogy nem kell azonnal pánikba esni! Próbálj nyugodt maradni, hiszen lehet, hogy csak simán jön mögötted valaki, minden ártó szándék nélkül.

  • Figyelj! Próbáld megfigyelni, hogy a léptek közelednek, vagy elmaradnak! Ha van időd rá, próbáld meghatározni, hogy mióta hallod a lépteket! Ha több, mint 1 perce folyamatosan hallod viszonylagos közelségben (nem közelít, nem távolodik, legyél óvatos)

  • Telefonálj! Beszélj hangosan (közöld az utcanevet, hogy merre jársz, ezzel amennyiben tényleg követőről van szó, eltántoríthatod)! Ha nincs mobilod, akkor is tégy úgy, mintha lenne! Hátulról, messziről nem lehet megállapítani, mi van a kezedben.

  • Szaporázni a lépteid, majd lassíts! Amennyiben a lépések mögötted elmaradnak, maradj óvatos, de valószínűleg nem támadóról lehet szó. Ha veled együtt gyorsít és lassít, szinte biztos lehetsz benne, hogy követ valaki!

  • Próbáld meghatározni a távolságot! Amennyiben kb. öt-hat métertávolságra megközelít (ez kb. 8-10 lépés és még egy viszonylag biztonságos távolság), hirtelen ejts le valamit, állj félre 2 lépést és fordulj a hang irányába! Figyeld a mögötted haladó reakcióját! Fontos! Ebben az esetben minden körülmények közt hagyd elmenni magad mellett, de olyan távolságban, hogy hirtelen ne tudjon elérni, vagy váratlanul támadni! Amennyiben elhaladt melletted, legyél óvatos, nehogy visszaforduljon! Folytasd az utad, lassíts, próbálj lemaradni, vagy picit más irányt venni.

  • Amennyiben mégis támadás ér -ha a fenti szabályokat követed -akkor nem hátulról és váratlanul ér, így a már tanultak alapján tudsz védekezni.

Szólj hozzá