2022. dec 10.

Önismeret és motiváció - 1. rész

írta: Kalicz László
Önismeret és motiváció - 1. rész

Sokan azért nem vágnak bele egy gyakorlati tanfolyam elvégzésébe, mert nincs elég önbizalmuk hozzá, nem hiszik el magukról, hogy képesek megtanulni és alkalmazni az ott tanultakat. Az elkövetkezendő 2 bejegyzésem erről fog szólni. Önismeret és motiváció.

Ahhoz, hogy hatékonyan és hitelesen tudjuk a technikánkat alkalmazni, nagyon pontosan tisztában kell lenni saját képességeinkkel, kondícióinkkal, lehetőségeinkkel és határainkkal. Sokszor a saját magunk által elképzelt gátak korlátoznak bennünket. Ezeket még a tanulmányaink elején helyre kell tenni. Nézzünk egy pár fontos alapszabályt a siker eléréséhez:

  1. Hidd el, hogy te is képes lehetsz arra, amelyet mások is megtanultak! Amire más képes, mindarra te is alkalmas lehetsz a megfelelő hozzáállással, tapasztalatszerzéssel és kellő gyakorlással. Tanulj meg hinni és bízni magadban! Alakítsd ki az egészséges én-képedet!

  2. Apró lépésekkel haladj a céljaid felé! Legyen távlati célod a gyakorlással, de mindig legyenek rövid távú, kisebb célok is, amelyeket időről-időre teljesíthetsz! Ezzel önmagad is motiválhatod a sikerélmények által.

  3. Maradj mindig a realitások talaján! Olyan célokat tűzz ki magad elé, amit reálisan is képes vagy teljesíteni! Ha rosszul választod meg a céljaidat és a hozzá tartozó módszert, kudarcok fognak érni, amely egy idő után a sikertelenség érzését fogja kiváltani és így könnyen feladod.

  4. Soha ne legyél önmagaddal megalkuvó! A siker sokszor nem a végcél elérése, hanem az, hogy képesek vagyunk tudatosan, minden nap lépésről-lépésre haladni a kitűzött célok felé a végrehajtandó feladatok által.

Szólj hozzá