2022. dec 29.

Önvédelmi eszközök - ami nálad is megtalálható

írta: Kalicz László
Önvédelmi eszközök - ami nálad is megtalálható

Említettem, hogy fel kell használni minden rendelkezésre álló eszközt a védekezéshez, ami nálunk, vagy a környezetünkben megtalálható. Nézzünk meg egy párat ezek közül!

  • A legtöbb nőnél található táska, ami a benne lévő tárgyakkal együtt hatékonyan alkalmazható védekezésre. A táskával blokkolhatjuk a támadó technikáját, de üthetünk is vele. A szíjával fojthatunk, vagy távol tarthatjuk magunktól az ellenfelet. Ne sajnáld a táskád, abból lehet több, életed csak egy van! A táskában több olyan eszköz található, amellyel védekezni, vagy ellentámadni tudunk.
  • A kulcscsomó több funkciós eszköz: a markunkba szorítva egy kulcsot az ujjaink közt kint hagyva kiváló ütő-szúró fegyver, de az ellenfél arcába hajítva a megzavarás kitűnő eszköze is lehet.
  • Dobj aprópénzt a támadó arcába, ezzel megzavarod és időt nyersz a meneküléshez, vagy az ellentámadáshoz!
  • Rúzs, fésű, körömolló, körömcsipesz: mind kiváló szúró-vágóeszköz a támadó megzavarására vagy ártalmatlanná tételére.
  • Ha magas sarkú cipő van rajtad, rúgj, vagy taposs vele! Ha van időd, vedd kézbe és a sarkával üss az ellenfél támadható pontjaira! Fontos: ha magas sarkúban/körömcipőben vagy és menekülsz, rúgd le a lábadról és fuss! Ne cipőben botladozz, mert a támadód könnyen utolérhet!
  • Könnyen beszerezhető, rejtve hordható és szaktudás nélkül is használható pl. a taktikai lámpa, (zseblámpának álcázott ütő-szúró eszköz esetleg sokkoló), ugyanilyen megtalálható már mobil telefon formájában is. 
  • Különböző eszközökbe rejtett pengék (bankkártya, fésű, nadrágszíj, vagy öv, baseball-sapka sildje, stb.) 
  • A támadó elriasztására alkalmas lehet a riasztó, vagy pánikgomb is. (hangos szirénahang, vagy sípolás figyelemfelkeltő és egyben zavaró is lehet.) A támadót megzavarhatja, elíjesztheti, egyben a környezetünk figyelmét felhívhatja, hogy veszélyben vagyunk. 

Mi lehet még nálad, amivel védekezhetsz? Egy esernyő, vagy akár egy összetekert újság, könyv, kalap vagy egy sál…végtelen a lehetőségek tárháza, kizárólag rajtad múlik, hogy mit használsz fel. Ezen kívül felhasználhatsz bármit, ami a környezetedben található: kapj fel egy követ, vagy egy botot, szórj homokot a támadó szemébe, vagy egy kitépett fűcsomót dobj, vagy nyomj az arcába!

Szólj hozzá