2023. jan 09.

AZ EMBERI TEST LEGSEBEZHETŐBB PONTJAI - 2. RÉSZ

írta: Kalicz László
AZ EMBERI TEST LEGSEBEZHETŐBB PONTJAI - 2. RÉSZ

Támadható pontok a fejen - 1. rész

A fej az egyik legsérülékenyebb része az emberi testnek. A fej felelős a test „irányításáért” hiszen a koponyában helyezkedik el az agy, de a fejen található a látásért felelős szervünk is, a szem, vagy a hallás eszköze, a fül. Az egyik leghatásosabban támadható felület.

A szemek: a szemek a látásért felelősek. Rendkívül érzékeny szervek, alkalmazható az ellenfél ártalmatlanná tételére, de csak megzavarására is. A szem felé ütve, rúgva megzavarhatjuk az ellenfelet (ösztönös reakció a szemek becsukása, vagy a fej elfordítása) és ezt kihasználva támadhatunk. Használhatjuk az ártalmatlanná tétel eszközeként is, konkrétan a szemekre mért ütéssel, vagy nyomással. Rendkívül erős fájdalommal, eszméletvesztéssel járhat. Támadható szinte bármelyik felülettel. Éles fájdalmat okoz az ökölütés vagy akár az ujjakkal való szúrás is.

 Az orr: szintén rendkívül érzékeny, fájdalmas pont. Az orr megütésével megzavarhatjuk az ellenfelet (pislogás, könnyezés, a tekintet elfordítása – ezt követően ellentámadás) vagy használhatjuk az ellenfél ártalmatlanná tételére is. Az orr kiütési pont. Erős megütése nem csak nagy fájdalmat, hanem eszméletvesztést is okozhat. Nagyon könnyen törik, az orrtörés nagy fájdalommal, és intenzív vérzéssel jár. Hatékonyan támadható gyakorlatilag bármelyik ütőfelületünkkel. Kerüljük az orr lentről felfelé történő megütését, mert a törött csontok a homloklebenybe fúródva a támadó halálát okozhatják! Ha tehetjük, ne ezt a technikát alkalmazzuk!

Fogmeder, állcsúcs: a fogmeder az orr alatt középen, a száj felett helyezkedik el. Mindkét pont kiütési pont, megtámadása erős fájdalommal, eszméletvesztéssel jár. (A kemény állcsont megütése – mint a Newton-inga - átadja az ütés energiáját a vele szemben lévő – hátul elhelyezkedő – kisagynak, amely eszméletvesztést okoz.) Kemény csont megtámadásáról van szó, így nem javasolt edzetlen kézzel ököllel támadni. Támadj tenyérrel, kézéllel, vagy tenyérsarokkal, hogy a kezedre visszaható erő a lehető legkisebb legyen!

Folyt. köv! 

Szólj hozzá