2023. jan 29.

Támadható pontok a felsőtesten - 2. rész, támadható pontok az alsó testen

írta: Kalicz László
Támadható pontok a felsőtesten - 2. rész, támadható pontok az alsó testen

A vesék: a test hátulsó részén, a csípő fölött, kissé oldalt elhelyezkedő sokk-szerv. Megtámadásuk a rendkívül erős fájdalom hatására sokkot, eszméletvesztést, de akár halált is okozhat! Ütő és rúgó technikákkal egyaránt támadható. Érzékenysége miatt kis erejű támadásra is nagy fájdalom-érzettel reagál.

A gerincoszlop: a test hátulján, középen helyezkedik el. Sérülékeny, hiszen ez tartja a tested és benne futnak az idegek, amelyek az agyba közvetítik az ingereket. A csigolyákra mért támadások nagyon erős fájdalommal járnak. Okozhatunk vele azonban bénulást és halált is. Támadható ütésekkel és rúgásokkal egyaránt.

A nyakcsigolya, tarkó: a gerincoszlop felső vége elvékonyodott csigolyái, mely rendkívül sérülékenyek! Nagyon veszélyes, könnyen halált okozó pont! Okozhatunk vele eszméletvesztést, agyrázkódást, de halált is!

Támadható pontok az alsótesten

Az alsótesten is számos olyan pont helyezkedik el, amelyet könnyen támadhatunk és megfelelően alkalmazva fájdalmat, vagy sérülést tudunk okozni a támadónak. Nézzük meg, hogy melyek ezek a támadható felületek az alsótesten!

Az ágyék: rendkívül érzékeny és sérülékeny felület. Szándékosan használtam az ágyék kifejezést (nem here) hiszen nem csak férfi lehet a támadó (még ha ez ritkábban fordul is elő). Ütésre, rúgásra, nyomásra, esetleg a bőrfelület támadására ugyanolyan rendkívüli érzékenységgel reagál. Támadható kézzel és lábbal egyaránt, ütéssel vagy rúgással, fogással, csípéssel. Nagyon erős fájdalommal, gyakran hányással, eszméletvesztéssel jár.

A lábak: sérülékenyek annak ellenére, hogy viszonylag nagy tömegű izmok helyezkednek el rajtuk. A láb az izomtömeg nagyságától függetlenül sérülékeny. Volt már szó arról, hogy általánosságban hová kell támadni (oda, ahol nem helyezkednek el nagy izomtömegek), így a lábnál ez hangsúlyosan fontos. A combon lévő három izom közötti területet, illetve a térdszalagokat támadjuk! Hiába támadunk az ellenfél combizmára, ha annak erősek a lábai a technikánk hatástalan marad.

Nézzük meg először a leggyakoribb eseteket, miként lehet a lábat hatékonyan támadni:

Rúgással oldalról: a combra tehát nem minden esetben érdemes rúgni, mert lehet, hogy hatástalan marad. Mégis akkor hová támadjunk és legfőképpen hogyan lehet a lábakon fájdalmat okozni? Mivel utcai önvédelemről beszélünk, így valószínűsíthető, hogy cipőt viselünk. A combizmokat a cipő orrával, vagy térddel megrúgva erős fájdalmat okozhatunk a támadónak, de ez arra elég, hogy elmenekülünk, vagy további technikát szükséges alkalmazni. Amennyiben maradunk a köríves rúgásnál, úgy az egyik leghatékonyabb módszer a térdszalagok támadása.

A térdszalagok a térdkalács mindkét oldalán kívül és belül helyezkednek el. Mivel tartó szerepük van, ezért alapállapotban is feszesek. Megrúgásakor – mivel a csontok egy-egy végén helyezkednek el a szalagok végei –összehúzódik és a csontvégek közelednek egymáshoz. Nagyon sérülékeny, könnyen megtalálható és alkalmazható támadási felület.

A sípcsont az egyik legérzékenyebb felülete a lábnak. Nem fedi izom, nagyon sérülésveszélyes. Az ellenfél sípcsontjának a megrúgása nagyon erős fájdalommal jár. Rúghatjuk talppal, sarokkal, vagy a cipő orrával. Nagyon hatékony technika! A másik kiváló módszer a talpél. Mivel a sípcsontot csak egy vékony bőrréteg fedi, a támadó sípcsontját a cipőnk élével fentről lefelé „lenyúzzuk”, amivel rendkívüli fájdalmat tudunk okozni.

A lábfej, Achilles-ín és a boka: a lábfejre taposva szintén időt nyerhetünk a meneküléshez (ha a nők egy magas sarkú cipővel teszik ezt, még hatékonyabb). Hatása erős fájdalom. A bokaizületeket kívülről és belülről egyaránt támadhatjuk rúgással (cipő orra, cipő éle) Ugyanez vonatkozik az Achilles-ínra is. Normál állapotban is feszesek, mivel az ellenfél súlya az inakra nehezedik – hasonlóan mint a térdszalagok –, ezért hatékonyan támadhatóak, erős fájdalmat okozva ezzel a minket megtámadónak.

Szólj hozzá