2023. feb 09.

Az ütőfelületek

írta: Kalicz László
Az ütőfelületek

seiken.jpeg

feliratkozas.png

Az első, amit be szeretnék mutatni nektek, azok a leggyakrabban használt ütőfelületek. Menjünk sorba ezeken!

 Az ököl leggyakoribb és legközismertebb felület a kézfej legkeményebb része. Négy ujj kemény csontja alkotja, de sérülékenyebb, mint gondolnád. A harcművészetekben külön edzést folytatnak az első két bütyök megerősítésére, és a támadásokat ezzel is hajtják végre. Az önvédelemben – amennyiben nem képzett harcművészről van szó – nem szoktunk ragaszkodni az első két csonttal való ütéshez, hiszen ha a kezed edzetlen, az első két bütyök épp annyira lesz sérülékeny, mint a másik kettő. Így azt javaslom, üss teljes ökölfelülettel, így a visszaható erő a kézre szétoszlik, kisebb a sérülés veszélye. Az ellenfélre ható kisebb erőt a megfelelően kiválasztott megtámadandó felület támadásával kompenzáljuk majd. Mindig tartsd szem előtt: olyan technikát válassz, hogy te soha ne sérülj meg, hanem az ellenfeled!

 A kézhát szintén egy kemény ütőfelület, de számtalan kis apró csontból áll, így rendkívül sérülékeny. A kézháttal végrehajtott technikákat elsősorban inkább megzavarásra, mint K.O. technikára javaslom. A kézháttal (ökölháttal) az ellenfél arcába csapva megzavarhatjuk és támadhatunk, vagy adott esetben elmenekülhetünk.

 A kézél a második leggyakrabban használt felület, relatív puhasága és relatív keménysége miatt szinte bárhová támadható vele. Fontos, hogy az ujjaidat tartsd zárva a támadáskor, mert a nyitott ujjak sérülékenyek, eltörhetnek!

 A tenyér puha ütőfelület, de alkalmazhatod a tenyérsarok ütést is, ami már egy sokkal keményebb támadási eszköz. A tenyeres csapások (pofon) vagy a fülre mért ún. öblös tenyeres ütések rendkívül fájdalmasak, kivitelezésük egyszerű, képzetlen személynek általában a legkézenfekvőbb támadási forma. A sérülés veszélye a kezet tekintve minimális.

 Az alkar a csontokat tekintve egy erős, kemény támadási felület, alkalmazhatjuk ütés eszközeként, de távol tarthatjuk magunkat vele a támadónktól az ellenfél testének megfelelő pontjára helyezésével.

 A könyök szintén egy kemény támadási felület. Az emberi testre támadva szinte bárhová alkalmazható, a sérülésveszély minimális. Fontos tudni, hogy a könyökütések kizárólag belharcban, vagy földharcban működnek, tehát amikor az ellenfeled a normál ütőtávolságon belül van!

Az ütések erejét, hatékonyságát különböző eszközök alkalmazásával megnövelhetjük. Ezekről egy későbbi bejegyzésemben beszélek majd. Legközelebb a rúgófelületekkel érkezem. Addig is iratkozz fel a heti 1 hírlevelünkre, amelyben olyan kiegészítő információkkal találkoztok, amelyek nem kerülnek ki a blogra, vagy a csoportba. Ha még nem tetted meg, lépj be a Facebook csoportba is, ahol már több, mint 900 fő van, ott is találsz érdekes tartalmakat, illetve lehetőség van konzultációra is! 

feliratkozas.png

facebook_csoport.jpg

Szólj hozzá