2023. feb 12.

A rúgófelületek

írta: Kalicz László
A rúgófelületek

 

A rúgófelületek

Mivel utcai önvédelemről beszélünk, itt nincs szó a klasszikus harcművészeti értelemben vett rúgófelületekről, hanem a lábon viselt cipő felületeiről beszélünk. Most azokat szeretném nektek bemutatni, amelyet a leggyakrabban alkalmazhatjuk anélkül, hogy sérülésnek tennénk ki magunkat. 

 A lábfej utcai önvédelemnél a leggyakoribb és a legkönnyebben használható rúgófelülete. Mivel önvédelemről beszélünk, tehát valószínűleg cipőt viselünk, a sérülésveszély minimális. Köríves rúgásoknál alkalmazhatjuk a támadó lábára, vagy testére egyaránt.

 A talp a másik leggyakoribb rúgó felület. Itt is - mivel cipőben vagyunk – a talp teljes felületéről beszélek, alkalmazható egyenes és oldalsó rúgásoknál akár a támadó lábára, akár a testére. A sérülés veszélye itt is minimális.

 A cipő sarkával még az edzetlen lábfejjel is kiválóan végrehajthatóak a sarokrúgások különösebb sérülésveszély nélkül. Alkalmazható az ellenfél combjára, lábszárára irányuló taposásra, rúgásra.

    A térdtechnikák a könyökhöz hasonlóan a belharc eszközei, tehát akkor alkalmazzuk, amikor az ellenfél rúgótávolságon belül helyezkedik el. A támadófelület a térdkalács feletti és alatti kemény rész. Egyenes és köríves támadásokra egyaránt alkalmas. Nagyon kemény, hatásos technika, viszont a térdkalács sérülékenysége miatt puha felületek támadására javaslom. 

Ezeken kívül léteznek még egyéb rúgófelületek - mint pl. a sípcsont - de azt a felület érzékenysége miatt nem ajánlom azoknak, akik nem foglalkoztak előzőleg ennek a megedzésével, erősítésével. 

A következő bejegyzésben a támadó technikákkal kezdünk foglalkozni. Mik azok a támadó technikák és hogyan kell hatékonyan alkalmazni? 

images-2.png

Addig is a gombra kattintva iratkozzatok fel hírlevelünkre, most minden feliratkozó ajándékba kapja a 10+1 ütős érv az önvédelem mellett anyagunkat! 

feliratkozas.png

Csatlakozzatok a Facebook-csoportunkhoz is, ahol már több, mint 1000 fő található. Itt is olvashattok tanácsokat, praktikákat, de lehetőség van a csoporton belüli kérdezésre és személyes konzultációra is! 

facebook_csoport.jpg

Szólj hozzá