2022. dec 14.

ESZKÖZÖK HASZNÁLATA AZ ÖNVÉDELEM SORÁN - 2. RÉSZ

írta: Kalicz László
ESZKÖZÖK HASZNÁLATA AZ ÖNVÉDELEM SORÁN - 2. RÉSZ

Melyek a leggyakrabban keresett és alkalmazott önvédelmi eszközök?

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit tarthatunk magunknál önvédelmi eszközként törvényesen. Magyarországon a maroklőfegyverek viselése, használata engedélyhez kötött. Ezekhez a fegyverekhez engedély nélkül legálisan nem lehet (és nem is szabad!) hozzájutni. Viszont amennyiben szükségességét érzed, vannak olyan eszközök, amelyeket engedély nélkül is magadnál tarthatsz legálisan.

1. Gázspray: több fajtája is létezik (szalmiákos, paprika, stb.) Áraik hatásfokuktól függ, pár száz forinttól a több ezer forintig terjedhet. Előnye: kicsi, könnyen elrejthető, könnyen kezelhető, maradandó sérülést csak extrém esetben okozhatunk vele. Hátránya, hogy zárt térben, vagy pl. széllel szemben nem alkalmazható, viszonylag közel kell lenni a támadóhoz.

2. Gázpisztolyok vagy gumilövedékes fegyverek: több fajtájához engedély nélkül juthatunk hozzá. Ára pár tízezer forinttól fölfelé, akár 100.000 Ft-ig is terjedhet. Előnye egyszerű kezelhetősége (ugyanúgy kell mindent kezelni, mint egy „éles” maroklőfegyveren), könnyedén elrejthető. A gázsprayhez képest messzebbről is alkalmazhatjuk. Elrettentésre is alkalmas, mivel megjelenését tekintve olyan, mint egy éles maroklőfegyver, így előfordulhat, hogy használni sem kell. Hátránya, hogy karbantartást igényel, kezelhetőségét tekintve pedig lassabb, mint a spray. A lövedékeket a gázpisztolyhoz külön kell megvásárolni, megközelítőleg 250-300 Ft-os darabáron.

3. Kések: Magyarországon szabálysértésnek minősül, ha 8 cm-nél hosszabb pengéjű kést tartunk magunknál! Azonban tudnod kell, hogy egy ennél rövidebb pengéjű kés is kiválóan alkalmas a támadó elijesztésére!

Rendkívül fontos, hogy ismerjük, hogy az általunk kiválasztott önvédelmi fegyver mire jó és hogyan kell használni. Ahhoz tehát, hogy nyugodtan alhassunk, nem elég megvásárolni az eszközt, hanem folyamatosan gyakorolni is kell vele. Tisztában kell lenni az eszközre vonatkozó szabályokkal és annak alkalmazhatóságával.

A gyakorlás nem kizárólag azt jelenti, hogy meg kell tanulnom lőni a gázpisztollyal, hiszen általában ezek az eszközök kis hatótávolságúak. Tanuljuk meg és gyakoroljuk be a hirtelen elővételt, gyakoroljuk be (amennyiben pisztolyról van szó) az eszköz elővételével egy időben történő élesítést, kibiztosítást, a villámgyors célra tartást, majd alkalmazást (elsütő billentyű elcsettintése lövedék nélkül). Gyakoroljuk be az eszközzel történő közelharc technikák alkalmazását (tárütés, csapás az eszköz markolatával vagy szúrás a csövével)!

Szólj hozzá