2023. már 07.

Mi az erőszak?

írta: Kalicz László
Mi az erőszak?

eroszak.jpeg

Az erőszak olyan cselekedet vagy viselkedés, amely célja, hogy másokat kényszerítsen vagy bántalmazzon, fizikai, érzelmi vagy pszichológiai szinten. Az erőszak lehet fizikai támadás, verbális vagy szóbeli fenyegetés, szexuális erőszak, zaklatás vagy bármilyen más olyan cselekedet, amely sérülést vagy kárt okoz másoknak. Az erőszakot gyakran a hatalomgyakorlás, az uralom, a félelem, az agresszió, az intolerancia, a gyűlölet vagy az érdekek érvényesítése motiválja. Az erőszakos cselekedeteknek súlyos következményei lehetnek az áldozatokra nézve, beleértve a testi és lelki sérüléseket, a traumát, a stresszt, a depressziót és az önértékelési problémákat. Az erőszak minden formája elfogadhatatlan! 

Milywen formái lehetnek? Az erőszak sokféle formában jelentkezhet, nézzünk erre egy pár olyan példát, amelyekről ritkábban esik szó: 

Kulturális erőszak: Az erőszak, amelynek oka a kulturális különbségekből ered, és amely magában foglalhatja az etnikai, vallási vagy szokásokkal kapcsolatos erőszakot.

Digitális erőszak: Az erőszak, amely online vagy digitális környezetben történik, például a szexuális zaklatás, a fenyegetések vagy a kiberbullying.

Strukturális erőszak: Az erőszak, amely az emberek által felépített struktúrákból, rendszerekből vagy intézményekből ered, például a társadalmi, gazdasági és politikai rendszerekben fennálló igazságtalanságokból.

Ön- és közösségellenes erőszak: Az erőszak, amelyet az emberek saját maguk, vagy ugyanahhoz a közösséghez tartozó emberek ellen követnek el, például az önsértés, az önmarcangolás, vagy a családon belüli erőszak.

Környezeti erőszak: Az erőszak, amely a környezetre és a természetre irányul, például az illegális fakitermelés, a szennyezés vagy az éghajlatváltozás.

A következő részben a fizikai erőszakot fogjuk bővebben kivesézni tartsatok velünk! 

Ha még nem vagy tagja a Facebook csoportunknak, itt csatlakozhatsz: 

facebook_csoport.jpg

Hírlevelünkre - most ingyenes ajándékért - itt tudsz feliratkozni: 

feliratkozas.png

Március 25-26-án villám önvédelmi tanfolyamot indítunk. A részleteket és a jelentkezési űrlapot itt találod: 

318563090_6147252391953472_3897441044916174843_n.jpg

Szólj hozzá