2022. dec 21.

Önvédelmi eszközök - a kubotan

írta: Kalicz László
Önvédelmi eszközök - a kubotan

A taktikai toll, más néven kubotan egy rejtett önvédelmi eszköz. Olyan külsőre, mint egy egyszerű toll, de mind anyagában, mind funkciójában eltér a hagyományos tollaktól.  Ez egy olyan szabadalmaztatott önvédelem eszköz, amit az '60-as években fejlesztettek ki kifejezetten a közelharc céljára.  Gyakorlott kezekben nem csak aláírni lehet vele, hanem közelharcban igen hatékony fegyverré válhat bárki számára. A tompább végével ütést, vagy a megfelelő pontokon  nyomást lehet gyakorolni. A másik vége szúró fegyverként van kialakítva, ráadásul alkalmas üvegtörésre is. A taktikai toll a legtöbb helyen engedélyezett, így akár a farzsebben is hordható, viselhető. 

Előnyei: Olcsó. Kiválóan álcázott eszköz, első ránézésre hagyományos tollnak tűnik. Kicsi súlyra és méretre egyaránt. Könnyen rejthető. Nem igényel különösebb szakértelmet az eszköz használata. Engedély nélkül beszerezhető, viselhető. 

Hátrányai: csak közelharcban alkalmazható, kifejezetten közel kell lenni az ellenfélhez. (Bár gyakorlott kezekben dobóeszközként is használható) 

 

Szólj hozzá