2023. jan 22.

Támadható pontok a felsőtesten - 1. rész

írta: Kalicz László
Támadható pontok a felsőtesten - 1. rész

A felsőtest megtámadása általában az egyik legösztönösebb reakció a védekezéskor. (Sokan nem mernek fejre ütni, félve a hatástól, pedig ez az egyik leghatékonyabb módszer.) Viszont a felsőtest az, ami mindenkinél más és más. Addig, amíg az arcberendezése mindenkinek ugyanolyan (ugyanott van a szeme, az orra, füle, stb.) addig a felsőtest személyenként nagyon eltérő lehet. Van, aki magas, és vékony, van, aki alacsony és köpcös, esetleg kövér, de van, aki nagyon izmos. Ezeknek az embereknek a támadható felületei eltérőek lehetnek. Hiszen a gyomorszáj nagyon fájdalmas és érzékeny, de ha valaki pocakos, nem tudod megtámadni hatékonyan a gyomorszájat takaró zsírréteg miatt. (Hasonlóképpen befolyásoló tényező lehet a vastag ruházat is!) De mondhatnám a lépet, a májat, a veséket, vagy a lengőbordákat is, nem éred el a megfelelő hatást. Tehát ha a felsőtestet támadod, figyeld meg jól az ellenfeled alkatát és csak akkor támadj, ha eléred vele a célod! Ha nem, ne is próbálkozz vele, mert csak felbőszíted a támadódat! Általában szemben fogsz állni az ellenfeleddel, de esetenként előfordulhat, hogy az oldalát, vagy a hátát mutatja feléd, vagy a földre kerültök. Ezért a felsőtest pontjai alatt értem a háton elhelyezkedőeket is, ezekről is írok majd, illetve arról is, hogy ezeket miként, hogyan tudod megtámadni és hatékonyan alkalmazni. A test már nem csak ütéssel, hanem rúgással is támadható (említettem, hogy maximum. gyomor magasságig rúgj) így kitérek ezek alkalmazására is.

Kulcscsont – szegycsont - találkozása: a kulcscsont a szegycsonttal ízesül, viszonylag laza a kapcsolat a két csont között, mert mozog (ahogy veszed a levegőt, a tüdőd tágul, a 2 csont távolodik egymástól) Ennek a pontnak a megütése erős fájdalommal, légzészavarral járhat. Könnyen törik, illetve kiugrik a helyéből. A kulcscsonttörés a tüdőbe fúródott szilánk miatt halált is okozhat! Bármelyik ütőfelületeddel hatékonyan támadhatod. (kivéve az ujjak)

Szegycsont: elölről a bordákat tartja össze. Vékony, hosszú, de rugalmas csont. Megtámadása erős fájdalommal, légzészavarral, eszméletvesztéssel járhat. Törés esetén itt is veszélyeztetett a tüdő! Támadható ugyanazokkal a felületekkel, mint a fent említettek.

Gyomorszáj, napfonat: a bordák íve alatt középen helyezkedik el. Megütése vagy rúgása rendkívül erős fájdalommal jár, de okozhat eszméletvesztést, hányingert, émelygést és intenzív légzészavart is. Támadható ütéssel és rúgással egyaránt.

Lép, máj, lengőbordák: a lépet és a májat (és majd a vesét) együttesen sokk-szerveknek nevezzük. Megtámadásuk intenzív, elviselhetetlenül erős fájdalommal jár, ezért gyakran sokkot okoz. Nagyon erős ütésre, rúgásra ezek a szervek bevérezhetnek, leszakadhatnak, ezáltal maradandó sérülést vagy halált is okozhatnak. A lengőbordák az oldalbordák alatt az izomban helyezkedek el. (Nem kapcsolódnak a szegycsonthoz, innen kapta a „lengő” nevet.) Megtámadása nagyon erős fájdalmat, légzészavart, eszméletvesztést okozhat. Törése intenzív, nagyon erős fájdalommal jár és nehezen gyógyul.

A szívgödör: a mellkas bal oldalán, a szív előtti pont. Megütése éles fájdalommal, légzészavarral jár. Okozhat szívritmuszavart, de nagyon erős támadásra szívleállást is. Bármelyik ütőfelülettel támadható. Minél szélesebb felülettel támadsz, annál intenzívebb hatást tudsz kiváltani. (pl. tenyér, vagy teljes ököl) Női önvédelemben kevésbé javallott, a férfiak mellizmai erősek, nagyon erős ütés kell a hatékony alkalmazáshoz. 

Szólj hozzá